Автор: Тончо Краевски, Фейсбук Следвайте Гласове в Вазов има две известни описания

...
Автор: Тончо Краевски, Фейсбук Следвайте Гласове в Вазов има две известни описания
Коментари Харесай

Режисьорът, опиянен да се преструва на такъв - тъмни очила, чупене на китки, приказки за Сталин и свободата. Ужас

Автор: Тончо Краевски, Фейсбук Следвайте " Гласове " в 
Вазов има две известни описания на първите театрални опити на българите; представлението на Многострадалната Геновева в Под Игото, където публиката взема решение, че действието на сцената е същинско, и представлението на Изгубена Станка от Немили недраги, пред малко по-културната аудитория в Букурещ, където самите артисти обаче вземат решение, че това което играят е в действителност.

В България няма спектакъл, нито кино, нито народна власт, нито социализъм, нито фашизъм, има карго култове като при меланезийските племена - имитативен обред, бълвоч от архаични и съвременни детайли, с който да измолим от по-напредналата западна цивилизация да ни надари с първокласни движимости (това пък е разказано в пиесата на Войников). Най-надарени от божествата биват най-наивните имитатори, които стартират да разпределят авторитет на обкръжението си и да натрупат почитатели, с което стават неофициални водачи на публично мнение, без всякаква връзка с това дали имат качества, или не. Ние не сме способни да оценяваме себе си и другите хора съответно, тъй като нямаме отдалеченост от театралната реалност. А пък да се управляваме по някаква подчиненост от правила - парадокс. Ние виждаме единствено съществуването или неналичието на авторитет, което зависи от получените блага и харизмата на имитаторите.
Гледайте това. Тъмни очила на закрито, маниерно чупене на китки, трафаретни приказки за Сталин, свободата и изкуството - абе, смут. Това е човек, който е прекомерно заслепен да играе ролята на актьор и режисьор и едва се интересува от това да бъде подобен в реалност. Не всички са по този начин, популярност Богу, само че артистите, които не са целодневно заети да се преструват на такива, са малко на брой и не получават въздишките на Цънцарова. Противно на карго култа, действителните създатели, най-малко по мои наблюдения, не се интересуват от хипарска разпасаност, а са в действителност пъклен дисциплинирани и аскетични хора, които по-скоро ще се разпалват против управлението на театъра поради неналичието на ред, в сравнение с поради съществуването на подобен.
 

Източник: Facebook
 
 
 
03 Март 2023699002 Март 2023882802 Март 20231235402 Март 2023686701 Март 2023712901 Март 20234460КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023111228 Фев 202393804 Март 202381403 Март 20231953
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР